Overslaan en naar de inhoud gaan

Wat als je een erfelijke ziekte kunt doorgeven

Willen jullie misschien kinderen? En komt er een erfelijke (aanleg voor een) ziekte voor bij jou en/of je partner? Of in één van jullie families? Dan ben je misschien bezorgd dat jullie kind de ziekte ook krijgt. Wat kun je doen?

Zwanger worden of geen (eigen) kind

Sommige stellen proberen gewoon zwanger te worden en zien wel wat er gebeurt. Er zijn ook mensen die besluiten niet aan kinderen te beginnen. Of ze onderzoeken de mogelijkheid om adoptie- of pleegouder te worden.

Medische mogelijkheden

Er zijn ook medische mogelijkheden om te voorkomen dat je een erfelijke ziekte aan je kind doorgeeft:
 

Let op: niet al deze behandelingen zijn voor iedereen bij elke ziekte geschikt of mogelijk. Praat erover met een klinisch geneticus (erfelijkheidsarts) of gynaecoloog. Je leest er meer over in de brochure Kinderwens en erfelijkheid.

Keuzehulp

Wat kun je doen als je een erfelijke ziekte kunt doorgeven? Welke mogelijkheden zijn er in jullie geval? En welke keuze past bij jou of jullie? Je kunt het bespreken met de klinisch geneticus. De klinisch geneticus kan jullie in contact brengen met een maatschappelijk werker of psycholoog van de afdeling genetica. Deze medewerkers kunnen je begeleiden in dit proces. Je kunt ook deze keuzehulp invullen. Dit helpt je misschien om na te denken over jullie mogelijkheden en keuzes. 

Ervaringen met kinderwens en erfelijke ziekte

Lees over de ervaringen van Julie en Bas (erfelijke hartaandoening), Marieke (Hirschsprung), Sebastiaan (Marfan), Sandra (Marfan), Lin (CF), Sharon (schisis). 

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Naam%3A%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A) (Mail) ons.

Updatedatum: 7 augustus 2024